A masszázsról

A masszázs hatása

Masszázs végzése során a kéz mechanikai hatást gyakorol rendszerint a testre. Amennyiben a masszázs célját tekintjük, háromféle masszázst különböztetünk meg:

1. A higiénikus masszázs célja egyértelműen az egészségmegőrzése,az edzés;
2. „A sportmasszázs – ahogy arról már szó volt – „célja az erőnlét fokozása, a fáradság megszüntetése;”
3. A gyógymasszázs célja pedig mindig a betegek kezelése kell,hogy legyen.

A masszázs hatással van nem csupán a bőrre és az izmokra ,de az idegekre is. Általános hatását tekintve mechanikai ingerként hat a bőrre és az alatta lévő idegekre egyaránt.

Ezek az ingerek direkt illetve indirekt módon az idegrendszer segítségével képesek kifejteni hatásukat a megfelelő módon.

A masszázs mechanikai ingereit rendszerint egyrészt a bőr, s másrészt a bőr alatti szövetek idegvégződései képesek érzékelni.
„Az ingerület az idegrendszer központjába jut, válaszát az érmozgató rostok vezetik az erekhez. Az idegimpulzusok hatására a hajszálerek kitágulnak, valamint olyan hajszálér szakaszok is bekapcsolódnak a keringésbe, amelyek eddig zárva voltak. Az anyagcsere meggyorsul, a bőr hőmérséklete emelkedik, felfrissül.”16
A masszázs főként a nyirokrendszerre hat valamint képes elősegíteni és meggyorsítani a különféle bomlástermékek elszállítását is úgyszintén.

A masszázs hatása a bőrre

A masszázs által többnyire nagymértékben fokozódik a hámképzés, sőt javul a hám ellenálló képessége úgy szintén. A masszázs egy olyan gyógyító technikát jelent, amely elsősorban elősegíti az elhalt hámsejtek viszonylag gyors leválását.
„A kötőszövet élettani folyamatai is felgyorsulnak, sejtjeinek és rostjainak képződése fokozódik, a bőr öregedése lelassul.”
Hatást gyakorol a külső elválasztású mirigyekre, a javuló vérellátás pedig bizonyított

A zsírszövet eloszlását a rendszeresen végzett masszázs jelentős mértékben átalakítja, megváltoztatja. A vérkeringés helyi módon zajló, fokozott módon történő élénkítése jelentős mértékben csökkenti a passzív vérbőségből származó keringési zavarokat.
„A bőr hőmérsékletének emelkedése javítja az anyagok felszívódását. Hatást gyakorol a kollagén és elasztikus rostokra.”

A masszázs hatása az izmokra

Az izmoknál megfigyelhető, hogy azok mindig idegimpulzusok hatására képesek összehúzódni, az izmokban levő vérerek ilyenkor kitágulnak, s az anyagcsere rendszerint fokozódik.
A masszázs egyértelmű hatásának köszönhető, hogy a sima izmok tónusát jelentős mértékben fokozza, a harántcsíkoltak tónusát viszont csökkenti.
A csökkent tónusú izom jellemző tulajdonsága értelmében gyorsan képes frissülni. Az izomrostok száma ténylegesen azonban masszázs hatására nem gyarapodik, azonban térfogatuk nagyobb lesz.
Az izmok aktív tornáztatása alkalmazása révén a zsírszövet mennyisége jelentős mértékben csökken. A zsírok mobilizációját valamint fokozott oxidációjukat egyaránt elősegíti a masszázs.

A masszázs hatása az idegekre

A trigeminus vagy háromosztagú ideg „felszínes ágaira gyakorolt nyomások nyugtató hatást váltanak ki a központi idegrendszerben. Csökkenti az idegrendszer feszültségét.”20
A gyengének bizonyuló mechanikai ingerek rendszerint serkentő hatást fejtenek ki az idegrostok működésére, a túl erősek pedig bizonyítottan gátolják az idegrostok működését. „Az idegrendszer egészére hatást gyakorol a megfelelő pontokon alkalmazott nyomás (idegkilépési helyek).” 21 A masszázs egyrészt fájdalomcsökkentő, másrészt pedig altatóhatású lehet.

Sok nő panaszkodik, hogy partnere túlságosan “lényegre törő”, nincs türelme (de talán érzéke se) az erotikus játékokhoz, az izgatáshoz. Ha valaki hirtelen közvélemény- kutatást rendezne, vajon hány panaszkodó asszony ismeri férje érzékeny pontjait, igencsak szomorú eredményre jutna.
Hány izgalmi-izgatható pontja van a férfinak? Kettő? Három? Nem! Több mint nyolcvanezer érzékeny idegvégződés és huszonnégy forró pont található a testén a csuklójától az állcsúcsáig, a feje búbjától a n agy lábujjáig, és mindegyik pont reagál a leggyengédebb érintésre is. Nem árt tehát, ha a nő ismeri partnere testét, mert az neki is (különösen) jó lehet.

A férfi test forró pontjai

1. Mellbimbó
2. Hónalj
3. Felkar belső oldala
4. Csuklóhajlat
5. Ujj halhat
6. Ujj hegyek
7. Has
8. Lágyéktáj
9. Hímvessző és herék
10. Fejbőr
11. Szemöldök
12. Orrcimpa
13. Fül
14. Ajak
15. Nyak pont
16. Tarkótájék
17. Lapockák közti rész
18. Farokcsont fölötti tájék
19. Fenék
20. Gát
21. A comb belső oldala
22. Térd halhat
23. Sarok
24. Lábujjak

A masszázs szó eredete

A masszázs szó görög eredetű, a „massei” szóból származik, elsődleges jelentését tekintve a „gyúrni” kifejezésből ered. A masszázs egy igen ősi, és viszonylag a legegyszerűbb kezelési forma.

A masszázs élettani hatásai

A masszázs fogásaival különféle mechanikai ingerek válthatók ki, amelyek részben direkt, részben azonban indirekt, vagyis közvetett úton (neurohumoralis úton) fejtenek ki hatást a sejtek működésére. A befolyásolás itt főként és elsősorban lokális, vagyis helyi, ugyanakkor távoli szervekre is képes hatni, mégpedig az idegrendszer útján.

Helyi hatások

„A mechanikai ingerek kitágítják az ereket, elősegítik az anyagcserét. Javul a vérellátás, ezáltal a szövetek oxigén- és tápanyagellátása, gyorsul a nedvkeringés és a fáradsági termékek kiürülése. A masszázs pozitív hatására nagyobb területen alakul ki értágulat, csökken a vérnyomás, bekövetkezik a szív tehermentesítése.”

Távolhatások

Indirekt módon vagyunk képesek reflexes irányítás alkalmazásával hatni a bőr alatt levő idegvégződések ingerlése révén „a beidegzésnek megfelelő belső, távolabb lévő szerv funkciójára, befolyásolhatjuk a szerv működését.”4 Létre jöhet úgynevezett konszenzuális hatás, illetve az egészséges oldal kezelésekor reflexes úton alakulnak ki ugyanazok a pozitív hatások az ellen oldalon úgy szintén. Így válik lehetségessé – mondjuk adott esetben – a begipszelt kar csontjaiban, izomzataiban a viszonylag kedvező hatás elérése, mégpedig az egészséges ellen oldal masszírozása révén.

Keressen minket, vagy foglaljon időpontot !

A diszkréciót fontosnak tartjuk, így minden esetben csak a kiválasztott masszőzzel fogsz találkozni. Budapest szívében angyalaink és démonjaink várnak egy felejthetelen kikapcsolódásra. Testi és lelki feltöltődés a mennyország kapujában!
KAPCSOLAT